18 kwietnia 2024

Imbir w odchudzaniu

Jeszcze niedawno trudno było w sklepach nawet o imbir starty, dziś już jest ogólnie dostępny w korzeniu, w każdym większym sklepie. I bardzo dobrze! Imbir jest bowiem nie tylko bardzo zdrowy, ale pozwala także na walkę z jednym z większych zagrożeń dla naszego zdrowia, z nadwagą. Imbir przywędrował do nas z Azji, gdzie od wieków znane są jego właściwości rozgrzewające i przeciwzapalne. Ma on jednak i inne cechy. Po pierwsze ułatwia trawienie, a dzięki temu pozwala na łatwiejszą przemianę materii i nie pozwala na powstawanie wzdęć czy mdłości. Jego regularne stosowanie pomaga osobom cierpiącym z powodu podwyższonego cholesterolu, a także łagodzi ataki migreny. Mniej znanym faktem jest to, że imbir poprawia także nasze zdolności umysłowe, usprawniając koncentrację. Imbir pozwala także na pielęgnację urody, ponieważ przyspiesza spalanie niechcianego tłuszczu i pobudza krążenie. Można go dodawać do wielu dań, nie tylko mięsnych, warto jedynie dbać o odpowiednie proporcje. Jeśli dotychczas tego nie robiliśmy, zacznijmy używać w kuchni imbiru już dziś.