Płatki owsiane goszczą na wielu śniadaniowych stołach i są zmorą dzieci, które niechętnie jedzą owsiankę. Płatki owsiane to sprasowane ziarna owsa, które przed walcowaniem zostały poddane parowaniu. Warto je jeść z wielu powodów. Owies, a więc i płatki są źródłem wielu cennych składników, np. witamin z grupy B, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, poprawiają pamięć i koncentrację, a także efektywność wysiłku zarówno psychicznego jak i fizycznego. Zawarty w nich błonnik syci na długi czas, dodatkowo poprawia perystaltykę jelit, obniża poziom cukru we krwi oraz złego cholesterolu. Owsianka jest więc doskonałym pomysłem na śniadanie nie tylko dla uczniów, ale także dla osób, które zmagają się ze swoją wagą. Niewiele osób wie, że w płatkach owsianych są zawarte związki, które pomagają zerwać z nałogiem nikotynowym. Pomogą także kobietom z osteoporozą, płatki owsiane zawierają bowiem dużo manganu, który jest elementem budowy zdrowych kości. Nie ma wątpliwości, że płatki owsiane warto włączyć do swojej codziennej diety.
Powiązane artykuły
Odchudzanie – kilka porad na temat tego jak zdrowo schudnąć
Odchudzanie w dobry sposób – suplementy na odchudzanie
Odchudzanie nie oznacza katorżniczej diety – obalamy mity