8 maja 2024

Na odchudzanie – czerwona herbata

Herbata jest codziennym napojem współczesnego Polaka. Pijemy ją do śniadania, w przerwie codziennych obowiązków, do wieczornego posiłku. W czasie przeziębienia dodajemy do niej cytryny i miodu, a nie ma nic lepszego na gorączkę, jak babcina herbatka z malinami. Jednak oprócz tradycyjnych zastosowań, herbata ma inne cenne właściwości. Pu-erh to czerwona herbata, doskonała w diecie odchudzającej. Dzięki zawartości wielu mikroelementów, m.in. teiny, manganu, wapnia, fluoru, olejków eterycznych i białka, pobudza do intensywnego działania enzymy trawienne i wspomaga pracę jelit. Czerwona herbata zawiera również flawonoidy, które odpowiadają za uszczelnienie naczyń krwionośnych. Działanie przeciwzakrzepowe szczególnie cenne jest dla osób z problemami krążeniowymi – czerwona herbata wpływa na lepszą pracę serca i przyczynia się do walki z udarami niedokrwiennymi mózgu. Jej skuteczność wzrasta wówczas, gdy pijemy ją bezpośrednio po posiłkach – nie słodzimy, aby wzmocnić działanie dobroczynnych składników. Natomiast fakt, iż picie czerwonej herbaty wpływa na usuniecie zbędnego tłuszczu z organizmu, powoduje, że jest zalecana w diecie odchudzającej.