19 marca 2024

Odchudzanie – obalamy mity

To nieprawda, że w trakcie odchudzania liczba posiłków pozostaje bez znaczenia. Ich ilość jest niezwykle istotna, podobnie częstotliwość. Optymalnie spożywajmy od czterech do pięciu posiłków, pamiętając jednak, iż są to porcje mniejsze niż w przypadku trzech posiłków. Jeżeli jemy rzadziej, organizm odkłada składniki odżywcze, co zwiększa ryzyko utycia.
To nieprawda, że kolacja nie może być zjedzona później niż o osiemnastej. Ważny jest fakt, ile czasu upływa pomiędzy zjedzeniem ostatniego posiłku a położeniem się spać. Na strawienie porcji jedzenia potrzebujemy od 2,5 do 3 godzin i właśnie na to warto zwrócić uwagę, planując pory posiłków.
To nieprawda, że uprawianie aktywności fizycznej gwarantuje utratę wagi. Tłuszcz spalamy jedynie przy dłuższych ćwiczeniach, po około 30 minutach, te krótsze pomagają tylko i aż poprawić kondycję. Błędne jest też przekonanie, że podczas odchudzania nie wolno jeść białka. Wręcz przeciwnie: białko stanowi jeden ze składników budujących mięśnie i jego dzienna porcja wynosi 0,8 g na 1 kg masy ciała.