Pieczywo trafiło na listę produktów niepożądanych przy wielu dietach. Tymczasem chleb chlebowi nierówny, nie ma więc sensu zbyt pochopnie skreślać wszystkiego, co na półkach z pieczywem znaleźć można. Pieczywo razowe, pełnoziarniste, wykorzystujące mąkę żytnią jest nawet wskazane. Ma wysoką wartość odżywczą. Nie jest też wcale trudny do przygotowania w domowym zaciszu, nawet jeżeli pokusimy się o wersję dla zaawansowanych, czyli pieczywo na zakwasie. Sięgać po nie warto, chociaż często przegrywa konkurencję z białym pieczywem, dużo bardziej puszystym w konsystencji. Tymczasem pieczywo żytnie przygotowane na zakwasie korzystnie wpływa na układ pokarmowy, sprzyja namnażaniu się korzystnych dla funkcjonowania organizmu bakterii. Kwas mlekowy ułatwia trawienie, zapobiegając zaparciom. Ważny dla osób cierpiących na cukrzycę oraz osób na diecie jest niski indeks glikemiczny pieczywa żytniego. Warto zatem pszenne, białe pieczywo zastąpić tym żytnim. Początkowo smak może średnio przekonywać przyzwyczajonych do aromatu standardowego pieczywa, warto jednak spróbować się z nim zaprzyjaźnić.
Powiązane artykuły
Odchudzanie – kilka porad na temat tego jak zdrowo schudnąć
Odchudzanie w dobry sposób – suplementy na odchudzanie
Odchudzanie nie oznacza katorżniczej diety – obalamy mity