20 kwietnia 2024

Zielona herbata a odchudzanie

Picie zielonej herbaty zaleca się wszystkim tym, którzy walczą z nadprogramowymi kilogramami. Korzystnie wpływa ona bowiem na tempo przemiany materii.
Czym słodzić zamiast cukru?
Wiele osób nie wyobraża sobie życia bez słodkiej herbaty czy kawy. Czasem jednak konieczne okazuje się być zrezygnowanie z używania cukru. W takim wypadku warto pamiętać o słodzikach.
Czym możemy słodzić?
Na rynku znajdziemy szereg syntetycznych substancji słodzących. Do tych stosowanych najczęściej zalicza się:
aspartam;
acesulfam;
neotam;
cukraloza.
Aspartam
Jest najczęściej stosowanym słodzikiem. Można go dodawać do herbaty czy posypywać nim już upieczone ciastka, ale nie nadaje się do gotowania oraz pieczenia. Nabiera bowiem wtedy metalicznego posmaku, który popsuje całą potrawę. Nie mogą również sięgać po niego osoby, które cierpią na fenyloketonurię.
Sacharyna
Jest najstarszym znanym słodzikiem. Przez jakiś czas nie była stosowana z uwagi na podejrzenie wywoływania chorób nowotworowych. Stwierdzono jednak, że nie wykazuje takiego działania na organizm ludzki.